JellyPages.com

The Rhythm

29.11.11

**some text are missing**

bersawang, berdebu & berhabuk dah blog aku nih
punye lah lame x meng-update-nye
xde bende nak cerite, xde bende nak di story mory kan
cume nak inform esok BIRTHDAY aku yg ke-21

ALHAMDULILLAH, masih bernafas, bernyawa lagi aku.
umur dah 21 tahun tp perangai & fikiran mcm budak 12 tahun
rupe & gaye pun mcm budak baru lepas UPSR
*okay ini terlampau sangat auta*
haa itu pasal SINGLE sampai sekarang
perangai x serupe bikin. hewhewhew ~__~
*saje mintak simpati*

btw, siape rase nak bagi hadiah kat aku,
jangan segan-segan, jangan malu-malu
dipersilakan! bwahahaha 3:)
*sumpah x tahu malu aku nih*
okay thanks bye-bye ^__^

<3 Lots of Love <3

10.9.11

ini bukan entry Hari Raya

*termenung seketika mencari idea utk story mory*
eh eh helo semue. ape khabar anda semua disana? puas beraya? ke masih beraya lagi? HEHE :') lamenye aku x update blog ni. tetbe rase nak update. kenape tetbe nak update blog ni?????? sbb aku makan hati dgn kengkwn aku yg kemain mengUPDATE entry pasal raye. hamboi hamboi dah lah tak datang beraye rumah aku, lepas tuh ceciterr beraye sane sini sakan bagai. tak ajak aku pulak tuh. sob sob sob sedih aku nyah! xdelah gurau gurau je sbb xde idea nak buat intro so merepek itu terbaik! lagipun sure korang rindu keMEREPEKkan aku! an? an? an? *perasan jap*


okay alang2 dah cakap kosong yang xde point langsung tadi. merujuk gambar diatas ni haaa. aku nak bagitahu korang yang aku akan KONVO pade 16/10/2011! *yeayyy tepuk tangan*. ALHAMDULILLAH~ bak kata Head of Programme aku "habis jugak awak belajar ea Sofi~" *ouchh!*
walaupun konvo setakat DIPLOMA sahaje plus dengan POINTER tak seberape janji adoo! *muke x berape nak happy* tak kesahlah, mak aku tak cakap apepun tambah die happy je utk aku asalkan aku happy *belum tunjuk lg result aku pun -..-* huhu aku tak sabar nak tunggu mase KONVO nnt. nak reunion dgn ex-classmates! *bajet alumni* aku nak tangkap gambar banyak banyak sane sini posing gituh ginih. bersalaman dgn awak kamu dia mereka dan semua *bajet dpt PhD*



cume ade satu kes buat aku hilang mood. harus bayar yuran konvo RM350 before 10/10/11 =..=' first impression aku, terus kurang bermaya sambil cakap "tanjat boboy!!!". dah lah gaji aku bulan lepas habis shopping sakan utk raya. sampai terpakse ikat perut kat ofis tak lunch. *bukti aku boros* haa betul weyh.... sampai aku makan angin air-conditioner je *nampak benor menipunye* alahai~! nampaknye gaji bulan ni pun x boleh nak menyimpan buat kahwin nnt :'|| *eh eh over plak :P* tapi nak buat macam mane kan kenalah bayar jugak. kalau tak bayar nanti tak konvo pulak. aku jugak yang makan hati kang~ habis hilang impian nak fe feeling RETIS *xde kene mengene =..=* ok lettew TQVM kerane meluangkan mase anda disini. kthanksbye :')

p/s-tahniah buat kengkawan aku yang akan konvo jugak :'))

29.8.11

Ucapan Hari Raya (bolehlah~)


berlalu sudah bulan Ramadhan . sejujurnya , tak terasa sangat pun hari hari puasa tuh berlalu . alih2 takbir sudah berkemundang . maknanya Syawal sudah tiba untuk kita umat islam raikannya . Sofi Rosman tak nak cakap banyak just nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI dan mohon maaf zahir & batin buat semua yang mengenali diri ini . andai tersalah bahasa tersilap tutur kata terover gurauan ke hape ke harap dimaafkan dengan seikhlas hati ea . manelah tahu ada yang tersinggung , terasa hati ke secara sengaja ataupun tidak sengaja sekali lagi Sofi Rosman mohon maaf sangat sangat ea . biasalah kita sebagai manusia sukar nak larikan diri daripada melakukan kesilapan . itu sahaja daripada Sofi Rosman . wasalam ^__^

p/s - btw , ade sesape ke yang rajin buat puasa enam ? just curious ~_~

13.8.11

Cerita Bulan Ramadhan

woot woot ! hello my dearest readers , rindu aku tak ? mestilah rindu kan ~ HAHA *perasanlah kau Sofi!* . okay pejam celik pejam celik dah hampir setengah bulan kite berpuasa . sangat cepat hari berlalu sangat pantas mase bergerak tapi time tunggu mase 5mins sebelum berbuke rase lambat pulak . takpe itu dugaan dan cabaran hadapi dengan penuh kesabaran . lelaki jangan sengaja tinggal puasa dan yg perempuan harap dapat berpuasa penuh tapi biasenye tidaklah kannn . okay jangan marah aku gurau saje . hehe ....


ehh ehh nanti dulu aku tak habis cerite . jangan nak menyinggah blog orang lain lagi . atas tadi tuh intro je . bukan Sofi Rosman laa kalau tak membebel panjang lebar kann . hoho ... ni aku nak citer pasal hari2 aku menempuh dugaan cabaran kesukaran ketika kerja di bulan puasa ni . haaa ayat nak bombastik tapi hakikatnye biase je . hoho ... okay kembali kepade topik . 

kesukarannya , seperti yang korang tahu , aku ni xde transport sendiri . motorcycle tarak kereta tarak paling sedih basikal pun tarak . ahakz3 ! jadi pengangkutan aku nak pergi balik kerja adalah Keretapi Tanah Melayu a.k.a KTM dan Bas . main tukar2lah kirenye ~ haaa aku ade due 'driver' ! kau ade !? uhukz3 ! haaa fe feeling bos jap . hoho ...

cabarannya , dari rumah aku kena jalan kaki ke Telok Gadong's KTM station . perjalanan mengambil mase kurang dari 10mins . dugaannya , bila sampai station tuh aku kena tunggu train pulak . seperti biasa train ni kengkadang awal kengkadang lambat . kengkadang aku terlepas train kengkadang kena tunggu train sampai berjanggut dagu . ya menunggu itu satu penyeksaan ! lebih2 lagi di pagi hari sebab mate pun kuyu masih mengantuk lagi . dah naik train dr Telok Gadong turun ke destinasi station berikutnye di Klang's KTM station.

memang tidak aku nak naik tren yg ade muke ni ! haha ^__^

cabarannya , sampai destinasi seterusnye aku kena sambung jalan kaki ke tengah pekan Klang tuh untuk naik bas pulak . seksanya aku sbb Klang tuh dah macam negare asing aku rase . mane tak nye mostly kat situh orang2 asing memonopoli kawasan . toleh kiri orang asing toleh kanan orang asing depan orang asing belakang pun orang asing . hah sampai aku terase aku kat negare orang asing bukan negare sendiri . tak payah nak perhabis duit naik flight pergi overseas dalam negare sendiri ade haa . btw , perjalanan mengambil mase kurang 10mins ea . harap maklum . dugaannye samelah . menunggu bus yg kengkadang awal kengkadang lambat . hurmm 2 kali 5 je train dgn bus ni . begitu jugalah keadaan aku nak balik ke rumah . keadaan yang same cume penantian yang berbeza bermule dengan bus then train -_-

menunggu menunggu dan menunggu ~
lame kelamaan aku pun jadi penunggu ~
nau'zubillah . haha >.<

bayangkanlah betape peluh penat panas haus laparnye aku nak menempuh semue tuh tapi syukur Alhamdulillah puasa aku masih sempurna . hehe ... Alhamdulillah , aku x pernah lewat masuk office dan balik pun sempat sampai rumah b4 berbuke . lgpun mungkin ade hikmah untuk semue ni kann . nak taknak aku kena sabar dan redha . insya'allah satu hari nanti ade rezeki untuk aku . manelah tahu bentley ke BMW ke mini cooper ke fair lady ke ferrari ke haa untuk aku . Aminn ..... huhu aku berangan tahap overseas ni ! HAHA kbye >.<


p/s-bukan mintak simpati just nak share story ^_^

31.7.11

Ucapan Ringkas

salam semua
selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak kepada semua umat islam
semoga kita dapat menunaikan ibadah puasa pada tahun ini dengan sempurna
semoga ibadah kita juga diterima Allah S.W.T
insya'allah . aminn .
wasalam semua :))

27.7.11

Bulan Ramadhan Bulan Mulia

assalamua'laikum dan salam sejahtera semua :) . tinggal berapa hari saja lagi umat islam seluruh dunia bakal menjalani ibadah puasa . kepada semua umat islam selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak


bulan yang mulia lagi diberkati , bulan yang mencabar dan menduga keimanan kita , bulan yang mengajar kita bersyukur , bulan yang mengajar kita erti kesabaran ,  bulan yang mengeratkan silaturrahim setiap insan , bulan yang mengajar kita mengawal nafsu , bulan yang mengajar kita berjimat cermat , bulan yang mewajibkan kita melakukan perkara Fardhu , bulan yang mengharuskan kita melakukan perkara Sunat , pahala berganda kita peroleh jika melakukannya , dosa berganda kita peroleh jika ingkar perintah-Nya .

*tetbe aku fe feeling ustaz pulak . anyway , ikhlas dari hati entry ini untuk korang semua . wasalam*

26.7.11

Sofi's Obsession


bile aku dah suke sesuatu bende or whatever
aku akan jadi obses aku akan jadi ketagih
contoh dan buktinye sekarang ni haa
aku ketagih nak ber blog bagai 
walaupun xde bende nak diceritekan
aku update juga entry baru ni
padahal xde makne dan faedahnye pun
haa nampak tak ? nampak tak ?
bukti terang lagi nyata


macam semalam xde idea nak update entry
so just setting background semue bagai
x dpt update entry aku update setting cukuplah
asalkan aku log in blog aku ni haa .
haa nampak tak ? nampak tak keobsesan aku ni ?
sure korang nampak kan . 


fikir2 balik aku tak boleh biarkan perkare ni berlarutan
takut nanti kurang pula komunikasi dengan manusie
asyik dok mengadap PC n lappy je .
24/7 online memanjang .
FB laa , Twiiter laa , Blog laa , Youtube laa , macam2 laa .
porno porno aku x main arr aku tonton je di malam hari .
TEEETTTTTT ! confession yang disengajekan . HAHA xoxo

okay laa before aku merepek sampai ke lautan Atlantic
baik aku tamatkan kemerepekkan aku sampai sini je .
takut nanti pening pulak kome2 melayan kerenah teman ni yo ~
sekian terime kasih . wasalam ;)

24.7.11

Oh ! My lady !

okay jangan salah sangke .
aku bukanlah fanatic K-pop haa .
tapi adelah juga rase minat tuh . huhu =='
lagu yang aku letak untuk blog aku ni ,
 lagu dalam OST untuk drama Korea , Oh! My lady .
really like the song and the drama also !
the main actors are Siwon (super juniors) n Chae Rim .
tajuk lagunye i'm not sure laa .
yelah aku bukan paham bahasa Korea pun .
download lagu pun based on OST die .
mudah je nak download lagu sekarang .
kat 4shared dah boleh dapat haa .
huhu ok laa bye itu je .
wasalam ^.^

Yoon Gae Hwa and Sung Min Woo
Park Chae Rim and Choi Si Won
Ye Eun ! super duper adorable ! >.<
synopsis : a story of an ordinary lady, Yoon Gae Hwa also a divorcee aged 30's, who accidentally becomes a manager of top star, Sung Min Woo . Sung Min Woo's hide a secret about his illegitimate 4 years old daughter, Ye Eun, from reporters and the world to maintain his reputation as a top star . So, he hired Yoon Gae Hwa to work for him as a maid and also to take care of his daughter . eventually , he started to fall in love with her .

21.7.11

cermin diri sendiri


kau nak cakap aku idiot,
cermin diri sendiri.
kau nak cakap aku jahat,
cermin diri sendiri.
kau nak cakap aku useless,
cermin diri sendiri.
kau nak cakap aku loser, 
cermin diri sendiri.
kau nak cakap aku selfish,
cermin diri sendiri.
kau nak cakap aku perasan,
cermin diri sendiri.
kau nak cakap aku poyo,
cermin diri sendiri.
kau nak cakap aku menggelabah,
cermin diri sendiri.
the conclusion is please judge urself first b4 u judge others.

20.7.11

L I F E





14.7.11

work/job

salam, readers .
today's my third day working in wolrdwide holdings berhad
i'm working under finance department as a temporary account assistant
i'll be working here for 3 months, starting from last tuesday
n for this 3 months period my performances will
be judge and review by my boss/supervisor
damn scary and lots of pressures !
rase mcm budak practical (seriously!)

my working hours :-
- 9 a.m - 5.30 p.m (monday - friday)
- 9 a.m - 1 p.m (saturday)

so damn nervous because
i have no experience in job industry at all
technically , i'm a fresh n got lucky been appoint for this job
although it's just a contract employment
but aku kesah ape ! janji kerja masuk duit dpt experience ~
so teman2 doakan success saye ea ;)

i'm very grateful n thankful to Allah
also thanks to my family n friends
that's always encourage, support n pray for my best n luck
i'm really really really appreciate it .
-wasalam-

5.7.11

Selamat Hari Lahir Ibuku :)


5hb Julai pada setiap tahun adalah hari lahir ibuku yang tersayang . nama beliau Noraziah bt Amdan lahir pada tahun 1963 . pada tahun ini , ibuku sudah genap berusia 48 tahun . Alhamdulillah dan syukur kepada Allah . aku sentiasa berharap dan berdoa agar Allah sentiasa memanjangkan usia ibuku , agar ibuku sentiasa sihat walfiat , dimurahkan pintu rezeki , memberkati hidup ibuku dan memberikan ibuku kebahagiaan di dunia dan akhirat . Amin . aku terlalu menyayangi ibuku hingga aku tidak dapat membayangkan bagaimana hidup aku sekiranya ibuku kembali ke pangkuan-Mu , Ya Allah . Nau'zubillah .

kau berilah ibuku peluang untuk hidup lebih lama agar ibuku dapat melihat aku berjaya , bangga melihat aku sebagai seorang anak , melihat aku mendirikan rumahtangga dan sempat bergelar seorang nenek . aku tidak mengejar gelaran sebagai anak yang soleh atau anak contoh tetapi aku juga tidak mahu digelar anak yang derhaka . pandangan , kepercayaan dan percakapan ibuku yang paling penting dalam hidupku . sekiranya tercemar segala kepentingan ini maka aku akan sedih dan kecewa dengan diri aku sendiri . semoga ibuku tidak akan melihat aku sebagai seorang anak derhaka .


Ya Allah , takdir dan masa depan aku semuanya adalah ketentuan-Mu , aku sebagai seorang hamba-Mu hanya mampu redha dan terima . aku cuma berdoa dan berharap agar takdir aku adalah kebahagiaan yang aku idamkan selama ini . aku berdoa seikhlas hati dan meminta ini semua daripada-Mu Ya Allah . doa-doa ini untuk diri aku sendiri dan juga buat ibuku . semoga doa hamba-Mu ini diperkenankan . hanya pada-Mu aku berserah dan hanya pada-Mu aku bersujud . Amin . Amin . Amin Ya Rabbal A'lamin .

23.6.11

Prihatin!

Assalamua’laikum semue.
Okay semalam puas dan penat berceloteh pasal kawan baik aku Fify kan. Hari ni aku nak jadi prihatin pulak.  Aku bukan nak bajet bagus atau baik atau alim atau warak atau seerti dengannye. Aku cume nak meluahkan perasaan. Jangan nak marah2 atau bengang2 atau seerti dengannye.
OK deal!? Deal!!






Seperti yg kite tahu sekarang ni kes/jenayah buang bayi makin menjadi-jadi.
Bayi dicampak dari tingkat 5! Mayat bayi manusie diratah biawak! Mayat bayi dijumpai dalam tong sampah! Bayi kene flush dalam mangkuk tandas pun ade! Macam-macam kes lagi!

Sub’hanallah … Sedih dan kesian mengenangkan nasib mangse. Mangse lahir dalam keadaan x diterime ‘ibubape’ kandung! Lagi menyedihkan ‘ibubape’ mangse berpakat buang dan bunuh mangse dengan kejam! Geram dan marah pade perangai lahanat ‘ibubape’ mangse! Binatang pun sayang anak! Padehal binatang xde akal nak berfikir tapi binatang pun tahu erti kasih sayang.

Hurmm…nak kate xde otak, ade je kowt. Kalau xde otak xkanlah sampai boleh ‘buat’ bayi. Mase ‘buat’ syok! Feeling sana feeling sini, aksi sana aksi sini! Sekali nasi dah jadi bubur! Hambik! Si ‘ibu’ resah pikirkan perut nnt membuncit yg si ‘bape’ pulak x mengaku itu bukan ‘hasil’ die! ‘Ibu’ bangang sebab percayekan ‘bape’! ‘Bape’ pulak dayus xnak bertanggungjawab!

setuju 100%
Sebelum buat fikir dulu. Kalau dah terlanjur tuh, akibatnye beranilah tanggung. Dah lah buat dose berzina, janganlah tambah dose membunuh pulak. Plus, bayi tuh x buat salah dan xde dose lagi pun. Kite sendiri tahu salah siape dlm hal ni! Senang citer, lu pikirlah sendiri! (ala2 Nabil)

Tambah memalukan lagi penjenayah buang bayi ni semuenye orang melayu. Padanlah melayu di pandang rendah. Bukan nak menjatuhkan atau mengaibkan bangse aku sendiri. Aku cume berpijak di bumi nyate. Fakta lagi benar! Korang nak setuju atau tak itu masalah korang.

Kepade mereke yg dah ‘terlanjur’ melakukan kesilapan tolong fikir dengan waras. Sebelum buat sesuatu sile fikir secare waras. Sebagai seorang manusie aku cume memberi pendapat dan nasihat. Aku pun manusie dan berbangse melayu. Aku mengaku ade buat salah, silap, dose tapi sekurang-kurangnye aku masih waras dan x sampai hati nak buang/bunuh bayi.



Ye aku tahu bukan senang nak jage bayi ni. Plus kalau belum kahwin dan belum cukup umur lagi. Maruah  tercemar keluarge pun jadi malu. Orang akan pandang negatif. Tapi xkan dengan membuang bayi dapat selesaikan masalah. Oh tidak lagi menambahkan masalah dan malu adelah. Hine lagi keji! Banyak care-care nak selesaikan masalah ni. Rumah kebajikan ade. Pasangan yang mahukan anak angkat ade. Seeloknye jangan ikut nafsu sangatlah. Banyak2lah berikhtiar ea.

Nau’zubillah, semoge Allah jauhkan kite semue drpd melakukan kesalahan dan dose2. Aminn.

P/s – minta maaf kalau ade contents ataupun context yg menyinggung perasaan mane2 individu. siape makan cili die terase pedas. huhu -_- . Aku cume luahkan perasaan dan aku tulis ape yg aku fikirkan. Renung2kan. Sekian, terime kasih. Peace no war. Wasalam.

22.6.11

Sesi wawancara :*) - FifyGajah

Vogue+Howt

Name sebenar: Syafiqah
Name panggilan: Fify
Name glamer: GAJAH (sbb die minat gajah daa)
Umur: Sebaye Sofi Rosman
Status: belum berkahwin but not available!
Hobi: masak, shopping, makan, makan, dan makan. (haha ^^)
Cite-cite: Model Muslimah (sbb gambar diatas vogue! haha ^^)


Situasi: seorang wartawan tidak bertauliah sedang mewawancare seorang international celebrity dari Malaysia iaitu Sofi Rosman. *kononnye* 

Assalamua’laikum Sofi?
Waa'laikummusalam....

Ape khabar Sofi? Sihat?
Alhamdulillah sihat saje.

Ape perkembangan terbaru anda ea?
Perkembangan terbaru ea. Saye sedang menunggu call untuk ‘shooting’(interview) ape2 ‘drama atau movies’(kerje).

Saye disini nak tanye ttg rakan anda, Syafiqah atau lebih mesre dipanggil fify. Dengar cerite Sofi ade update blog ttg fify dan begitu juge dgn fify. Adekah benar khabar angin ini?
Yup betul tuh. Angin tuh benar sangat2 kerane angin xde mulut nak menipu (okay nak buat lawak je). Fify yg bagi idea tuh untuk saje saje. xde salahnye saye nak buat entry pasal fify. Lagipun otak saye pun buntu sbb xde idea nak update blog saye. HAHA.

Baiklah. Dah bape lame Sofi kenal fify?
Sepanjang saye belajar kat UNISEL. Hampir 3 tahun kami kenal.

Bile first time kenal? Macam mane boleh kenal?
Orientasi intake July’08! Time orientasi kami satu kumpulan. Kumpulan ‘tikus biru’ namenye.

Adekah mase tuh korang jadi terus rapat?
Tidak. Time tuh first time jumpe. So, masing2 cakap pun macam malu2 je.

Oh okay. Jadi bile dan macam mane korang boleh jadi rapat?
hurmm kiteorang jadi rapat sebab mempunyai minat yg same. Kami berdue suke pade seni tari tradisional. Jadi kami berdue ade masuk satu kelab di UNISEL dulu. Kelab tersebut Persatuan Kebudayaan dan Kesenian UNISEL (PKKU). Pade mase itulah kami jadi rapat sampai sekarang.

Apekah hubungan Sofi dengan Fify? Kawan atau lebih dari kawan?
HAHA. tak tak. Kami cume kawan rapat bukan pasangan kekasih . Kami ni dah macam adik beradik dan sudah tentu die ibarat kakak bg saye sbb saye lg mude dr die. Haha. Hubungan kami tak lebih dan tak kurang sebagai kawan. Jangan ade yang bikin kontroversi ea. Kelak, saye yg binase. Haha ^^


ayu gituh ~_~
Sepanjang pengenalan korang kan, ape yg Sofi boleh describes tentang Fify atau name glamernye Gajah? Serte ape yg membuatkan Sofi rapat dengan Fify?
Hurmm sepanjang saye kenal fify, saye rase die seorang yg easy-going, peramah, independent, berfikiran matang, kelakar, sopan dan quite talkative. Tetapi kadang2 die boleh jadi ‘monster’ kalau ade yg sakitkan hati atau 'buat najis' dgn die. Yeah semue orang macam tuh kann. Fify ni pandai nasihat orang dan die sayang kawan2 die semue. Saye pun sayang die. Sebab itu saye boleh rapat dengan die kerane kami sekepale. Masing2 otak gilak2. Syukur dan beruntung dpt kenal Fify. Dari segi fizikal tuh she's sweet, cute n pretty.

Terime kasih Sofi Rosman kerane sudi meluangkan mase untuk diwawancare dengan pihak kami (blogspot) ea. Semoge berjaye dengan permohonan ‘shooting’ (interview) anda untuk ‘drama atau movie’ (kerje) ea.
Oh my pleasure. No biggie. Saye pun seronok diwawancare ni. Dapat juga saye nafikan gosip liar (teettt!) tentang saye. BTW, thanks for the good luck wish.

CHEWAHH!!! aku bajet RETIS (artis)!! Haha sumpah poyo. Sebenarnye entry kali ni di buat sbb dah deal dgn fify. Aku citer pasal fify n fify akan citer pasal aku kat blog die. Haa ala2 trade-in gituh! katenye ikut kreativiti masing2. jadi ini je yg aku mampu buat sbb saye ni x kreatif mane pun. jadi FY akan ku tunggu entry kau pasal aku plak! haha huhu. Peace yaw ^___^

p/s – kami mmg kawan jangan pikir macam2 sbb post aku kali ni. Kbye Assalamua’laikum.

21.6.11

senyum pisang : "Buka baju aku!"

assalamua'laikum semue,

bulan ni aku ade bace Mastika. sudah tentu mak aku yg beli. aku bukan fanatik majalah Mastika tapi bolehlah dibuat iktibar artikel2 dalam majalah tuh. cume dalam majalah ni ade satu ruangan, ruangan Senyum Pisang namenye. serius kelakar. ala2 raja lawak versi karangan gituh. HAHA... so, aku nak kongsi satu cerite lawak dalam ruangan tuh. khas buat korang yg tak bace lagilah.



Milah, seorang ibu tunggal dan sibuk menguruskan ladang ternakan peninggalan arwah suaminya. Kudratnya sebagai wanita tidak mampu menguruskan ladang itu berseorangan, maka Milah bercadang mengambil seorang pembantu lelaki.

Dua tiga hari kemudian,  datanglah dua orang lelaki untuk diinterview. Seorang kaki mabuk dan seorang lagi kaki jejanz (gay). Akhirnya, Milah membuat keputusan mengambil pemuda gay tadi untuk bekerja dengannya. Bekerja dgn pemuda gay itu tentu lebih selamat daripada mengambil si pemabuk. Setahu Milah, gay tidak kacau orang! Ini calon terbaikkk!

Lelaki gay bernama Joned itu bekerja dengan baik dan sangat rajin. Gembira dengan tugas Joned yg memuaskan hatinya, pada satu hujung minggu Milah bersetuju memberi Joned cuti. Maka sejak awal pagi Joned sudah keluar hinggalah ke dihinari. Pukul 3 pagi barulah Joned pulang. Sampai saja Joned di rumah, Milah sudah menunggu sambil bercekak pinggang. Lalu Milah pun berkata:-

“buka baju aku!”
terketar-ketar Joned membukanya.
“buka skirt aku!” Joned menurut lagi.
“buka coli aku!”
“last sekali buka spander aku!” tempik Milah.
sambil terketar-ketar Joned melakukan apa yg disuruh.


Sambil menuding jari kearah Joned, Milah pun bertempik:-
“Lepas ni, kalau sekali lagi aku dpt tau kau curi baju-baju aku, bra aku, skirt aku dan spander aku, aku pecat kau on the spot! Huh!”

Jeng Jeng Jeng! anda2 sekalian otak jangan biru sangat. Tapi awal2 aku bace pun aku pikir biru je. okay mmg aku terkono! sape2 yg tak pikir biru tuh tahniah buat anda kerane fikiran bersih lagi suci. Huhu -..-‘

p/s - aku x copy 100% dalam mastika cume 95% je aku copy. Kbye Assalamua'laikum ^__^


7.6.11

peristiwe hari selasa , 7/6/2011

assalamua'laikum semue . hari ni rase nak bercerite panjang lah ! jeles tengok kengkawan lain buat post panjang lebar macam nak buat senaskhah buku ! meyh sini aku pun nak citer kat kome kome ni haa ~

pade hari ni aku bangun pagi pukul 6.30 . al-maklum lah , dikejutkan oleh mak untuk mengerjekan solat subuh *duduk rumah baru kukuh tiang agama! ALHAMDULILLAH* . bangun tidur dengan muke sememeyh rambut terpacak+berserabut terus pergi mandi . alang alang nak solat tuh aku pun berjunub jelah ! haha sumpah x senonoh aku ni ! mwahahaha >.< habis je solat terus bukak TV , pasang channel E! semue bagai . biaselah jiwe mude jiwe entertainment kann . tbe tbe dang !!! opah aku start membebel dekat aku ! kate2nye begini :-

"pagi pagi macam ni x elok nengok citey citey macam ni ! elok nengok ceghamah ugamey !"

hambik kau pagi2 yang indah tuh kau dapat tazkirah dah ! untung nasib kau sopi ! huhu -_- aku sentap dan tanpe balas ape2 *konon determined nak jadi cucu tak melawan* aku pun tukarlah channel ke saluran oasis ! opah aku mintak plak tukar TV9 ! haa demanding plak , aku pun tukar jelah . tengoklah rancangan tanyalah ustaz *seingat aku. nampak sangat tak tengok kan!* . then , aku pun masuk bilik update FB n twitter bagai seperti biaselah kan . AKU plak hehe ~_~ . sepuluh ke lime belas minit kemudian mak aku panggil breakfast . aku pun pergi , pergi mane ? pergi tengok opah aku sebab nak ngajak sekali makan pagi sesame . karang tak ajak merajuk sampai esok . so , pergi ke opah , ingatkan eloklah melayan+mendengar ceramah agame tuh alih2 die tengah layan sleeping beauty , depan tv lagi tuh . paling tak tahan tidur kat kerusi sambil duduk . kalau kerusi malas mahu aku paham lagi kenape tertidur tapi ini kerusi statik tuh ! nasib baik x ternganga mulut tuh kalau tidak memang ku capture itu moment ! hambik ! haha ^^ mase tuh aku geram jugak sebab time aku nak tengok citer aku , opah x bagi , time dah bagi opah tengok citer die , pergi layan mimpi pulak . nak kate 'mimpi indah' tuh xlah sebab tengok IC opah , die lahir sebelum merdeka lagi . so paham sendirilah maksud aku ea . HAHA ^^

okay stop cerite pasal opah aku , tujuan aku bangun pagi pun sebabnye nak pergi ke unisel shah alam . mahu uruskan dan buat mini transkrip utk diploma . aku sebagai passenger pergi unisel dengan wan (driver) , ayu (co-driver) dan ekin (passenger) . akhirnye jumpe jugak dengan classmates aku yang aku rindui sangat2 walaupun bukan semuenye . yelah nak dekat 3 bulan x jumpe kann . sebelum ni kerje asyik nak melepak bersame dengan dieorang je . so agak terase kerinduan disitu bile dah lame tak hang out dengan dieorang . nggee ^^ haa btw , dapat jugak jumpe nadz , itu pun sekejap je dekat finance department office . mentang2lah ambik akaun jumpe pulak dekat tempat yg relate dengan money ! haha gilak arhh ! memang jiwe akauntan masing2 . haha ^^ tapi dapat jumpe sekejap je sebab nadz datang dengan BF die . *kacau daunlah -..- haha >.<* 

okay stop citer kegembiraan aku tadi citer kegeraman dan kedukaan aku plak . punyelah aku bangun pagi nak buat transkrip semue bagai alih x dapat nak settle kan hari ni ! x ke frust tertonggek dibuatnye ! firstly , library punye system down mungkin sebab PC dekat library tuh down syndrome ! second , form buat transkrip tuh sangkut kat bahagian finance entah sebab ape aku pun x pasti ! mungkin dalam due tige hari bolehlah sambung buat transkrip tuh balik . tidakkah menyusahkan student namenye tuh . buatnye student tuh datang jauh2 macam manelah perasaan dieorang kann ! xpe aku yang dekat ni pun faham perasaan korang . thirdly , aku terlupe bawak kad matrik aku . bende penting tuh sebenarnye . okay teettttt lupekan sebab ketige ni ea . ~..~

beralih ke cerite seterusnye , habis je tersangkut transcript forms kami berempat dekat finance department , kami pun terus jalan jalan cari rumah sewe . bukan aku yang cari . aku just follow dan teman mereke ni mencari rumah sewe . yelah saje nak semak semak dan buang mase dengan dieorang . lagipun balik rumah bukan buat apepun ! aku rase satu shah alam aku tawaf sebab nak cari rumah sewe yang elok molek tapi xde . susah bebenor pun nak cari ghumah sewenyee ~! dalam mase bertawaf tuh kami pergi 3 buah rumah sewe . ye 3 je . ape kau hengat senang nak cari rumah sewe ! dah lah area shah alam plak , kami masing2 x pakar . nasib baik tadi tak terus ke KL tidak aku lah paling huru hare sekali antare 4 orang ni . huhu ~_~ okay sambung citer .

first rumah dekat padang jawa , mule mule ingat cantik lah rumah sewe tuh rupe2nye rumah yang kami ingatkan untuk disewe tuh rumah yang landlord tinggal . haa ngidamlah rumah sewe macam rumah one happy family at home . xdonyoo ~! alih2 landlord tuh bawak pergi rumah sewe yg sebenarnye . masya'allah jalan nak masuk ke dalam tuh je dah buat tawar hati tapi masih kukuhkan nawaituu nak tengok rumah tuh . hati yang tawar tuh makin tawar selepas melihat rumah tuh . bukan takat tawar , aku rase kelat pun ade jugak ! huahua >.<

rumah kedue pulak dekat seksyen 7 , dekat je dengan unisel tuh . pergi kelas jalan kaki pun boleh . memang tidaklah kawan2 aku ni nak jalan kaki kan . aku paham sangat dah mereke ni . haha jangan marah ea >.~ . sampai depan rumah tuh ambik no fon landlord , ayu pun terus called . then lepas called kene tunggu setengah jam . okay kami pun setuju sebab no choice kan . sambil menunggu tuh pergilah ronde mencari rumah utk disewe lagi . gigih kerete kelisa encik wan kite mengelilingi rumah ke rumah . sudah jumpe satu tapi x tahannye , tuan rumah tuh cakap die sewe rumah tuh untuk family yang nak duduk je . haaa .... ! lain kali landlord please letak notis ea ! habis kredit kawan aku called kau taw ! haha ^^ haaa setengah jam dah berlalu , landlord rumah kedue ni pun sampai . ya allah sumpah muke die masam+langsi gile sampai aku malas nak follow dieorang masuk tengok rumah tuh ! wan , ayu n ekin pun masuk , aku tunggu dalam kerete kelisa je ! sambil sambiil menunggu tuh aku kebosanan dan aku snap2 gambar ! mwahahaha ^^ ini haa hasilnye :-

ade banyak lagi sebenarnye tp malas nak upload sebab lembab !
ini jelah yang mampu .
tak lame kemudian dieorang semue keluar , masing2 muke macam xnak terime je rumah tuh . masuk2 kerete terus boom boom pow gossip ! rumah tuh okay tapi yang x okay nye pulak landlord . cerewet dan sombong pulak tuh ! senyum pun susah kowt ape pakai botox ke tadi ! aku pulak yang menyampah mengalahkan kawan2 aku . terlebih emo kowt aku ni ! haha ^^ whatever lah ape2pun dieorang reject rumah tuh ! x hadap ! cewahhh gile diva ! haha >.<

last rumah dekat seksyen 7 jugak . lagi dekat dengan unisel . belakang unisel je . hari hari nampak unisel hari hari pergi unisel mahu muntah darah korang nanti ! haha >.< . naiklah tingkat 9 masuk rumah sewe tuh . waaa besar , luas dan selese ! sebab ape tau sebab rumah sewe tuh kosong gile ! ingatkan mahal2 fully furnished lah tapi tidak . zero furnished yang ado cume mangkuk tandas , air pancut , sinki , etc . tapi aku fahamlah rumah tuh mahal kenape sebab tempat die pun ala2 eksklusif jugak . so , xpelah bukan rezeki kawan2 aku nak duduk situh . kesian dieorang kene balik rumah balik search kat internet lagi . usehe lagi ea rakan2ku . chiayok chiayok !

aku bercerite dekat korang seakan akan aku pulak yang nak menyewe kan . xpelah aku cerite bagi pihak kawan2 aku . saje nak kongsi story mory dengan korang semue . lagipun saje nak update post panjang lebar ni . mwahahaha ^^ ok aku nak out . mak aku masak rendang ayam . dah terase macam nak raye ni ! lagipun dalam berape bulan je kite nak raye dah ! yeayyyy !! jom ganti puase ramai2 ! oppsss kantoi ! haha ^^

p/s - aku dan rakan2ku pangkah rumah sewe di seksyen 2 . adelah sebabnye ~ teeettttttt hahahaha XD

25.5.11

halu friends ^^


hello FRIENDS ! ^^
sudah lame saye mendiamkan diri .
BLOG saye pun dah lame x update .
rase bosan menyelubungi diri
tibe2 muncul idea nak bercerite ni .
saje nak update post for all of u .

first of all,
kalau nak tanye khabar saye .
ALHAMDULILLAH , saye sihat2 saje ^^
baru sembuh demam actually >.<
hopefully , korang semue pun sihat ea ^^


second,
kalau nak tanye saye buat ape je sekarang .
well , saye masih menganggur dan masih mencari kerje lagi .
kenape susah sangat ea saye nak dapat kerje ?
entahlah saye pun tak tahu .
mungkin belum ade rezeki lagi .
time saye sakit ade je yg call untuk interview .
time dah sihat senyap je blackberry ku -_-

xpelah itu semue rezeki dan takdir .
INSYA'ALLAH adelah rezekiku satu hari nanti .
cume kene usehe lagi n never give up SOFI ROSMAN !
marilah same2 DOAkan untuk saye ok ^^


p/s - sekarang saye bekerje dirumah sendiri menjadi orang gaji . majikan saye ibu sendiri . gaji dan upahnye makan minum tempat tinggal mandi berak entertainment semuenye free . oh gosh sentap !

23.4.11

Sofi's Determination !

yeah babe !
aku dah bertekad untuk offline FB selame seminggu .
mwahahaha . . . mampukah aku ? berjayekah aku agak2nye ?
itu semue akan terjawab selepas 7 hari sudah berlalu .
the countdown bermule dari hari ini . hehe ~_~

"facebook helps you connect and share with the people in your life."
haa . . . motif aku nak offline FB seminggu
sebabnye aku dah mule bosan+muak dgn FB .
bukannye ape , aku ni asal boring je FB , asal FB je boring .
haisshhh lame lame aku pun naik lemah dah .
hari hari bukak FB, lame lame
FB bukan lagi FaceBook tp dah jadi Fu****gBoring !
mwahahaha . . . jadi aku harus hentikannye utk seketike .

tengah buat assignment ok ! teettttt ! haha >.<
bukan itu saje , my mum and my friends said
aku dah macam addicted dengan FB .
24/7 hours asyik FB fb FB fb FB !
sampaikan wall FB kawan2 aku penuh dgn status aku saje .
hehehehe ~.< . . . itulah tujuan aku pun .
saje nak menyemakkan wall korang !
whether u like it or not, hah i don't mind ~
that's the way aku tunjukkan rase rindu+sayang dekat korang taw ~
so please appreciates it ;))
hahahaha >.< . . . alasan sangat !


so this controversy(kunun!) must be stop !
i must show to all that i can live without FB 
and i'm not addicted to FB yaw .
i will prove it ! go sofi go ! 
^_________^